FAQ – Veelgestelde Vragen

Wat zijn de voordelen van Egyptisch katoen?

Egyptisch katoen wordt vanwege haar unieke eigenschappen al eeuwenlang gewaardeerd. Alleen de Egyptische katoenplant levert zeer witte, glanzende en lange vezels op. De stof voelt hierdoor zacht aan, heeft een hoog absorptievermogen en gaat langdurig mee. U voelt het verschil…. Lees ook waarom Egyptisch katoen zo speciaal is.

Wat is gekamd katoen?

Voor het spinnen worden eerst de garens gekamd. Wat is het voordeel hiervan? Door dit proces worden de kortste garens verwijdert en dat komt ten goede aan de kwaliteit; hoe langer de katoengarens hoe beter de kwaliteit. De stof wordt namelijk zachter, er ontstaan minder onzuiverheden en minder pluisjes na het wassen.

Wat betekent counts?

Het aantal counts geeft aan hoeveel draden per inch (1 inch = 2.54 cm) er geweven zijn. Hoe meer counts, hoe fijner de garens en hoe hoger de kwaliteit van de stof. De producten van de Cotton Factory lijn bestaan uit minimaal 300 counts. 600 counts is ongeveer het maximum. Er zijn fabrikanten die 1000 counts of hoger opgeven door gebruik te maken van bijvoorbeeld 250 garens die bestaan uit 4 verstrengelde draden, om zo te komen tot 1000 “draden” per inch, terwijl de echte threadcount dus 250 is. Wees op uw hoede voor dergelijke beweringen. Lees meer over de draaddichtheid.

Wat betekent percale?

Percale refereert aan de weeftechniek en niet aan de samenstelling. Zo kan percale bestaan uit 100% katoen of gemixt katoen en polyester. Percale wordt vaak gebruikt bij bedlinnen en wil zeggen dat het betreffende linnen bestaat uit minimaal 200 counts. Dit komt neer op een hoge weefdichtheid en garenfijnheid.

Wat is jacquard?

Dit verwijst naar een speciale weeftechniek. Joseph- Marie Jaquard (1752-1834) heeft deze weefmachine uitgevonden waarmee je dessins in het linnen kunt weven.

Wat is satijn katoen?

Satijn katoen wijst op een weeftechniek, waarbij de kruispunten van de ketting- en inslagdraden gelijkmatig verspreid liggen en bedekt worden door de inslagdraden. Met deze techniek kunnen garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor het weefsel soepel wordt. De onderkant is dof, maar de bovenkant is glanzend door de losliggende inslagdraden. Dit geeft het weefsel een luxe uitstraling. Satijn geweven katoen heeft altijd minimum 200 counts.