Egyptisch katoen staat bekend als de beste katoensoort ter wereld. Maar waarom is Egyptisch katoen nou zo speciaal en wat maakt dit type materiaal zo populair? Dat vertellen we je natuurlijk graag!

Wat is Egyptisch katoen?

Egyptisch katoen wordt enkel geteeld in de Nijldelta in Egypte. De vruchtbare grond en het unieke klimaat zorgen ervoor dat de katoenplant Gossypium Barbadense langzamer en langer groeit dan in andere gebieden. Door de langzame groei kan de katoenplant uitzonderlijk fijne vezels produceren. Deze katoenvezels worden gebruikt om ‘s werelds luxueuze textiel te maken.

Deze katoensoort bestaat al 12000 jaar en onderscheidt zich van de andere soorten door de lange vezels (duurzamer en langere levensduur) en grote zuiverheid van het materiaal. Daarnaast kenmerkt het zich doordat het heerlijk zacht aanvoelt op de huid en is het heel sterk, koel, ademend en heeft het een hoog absorptievermogen. De draaddichtheid is 400TC (threadcount).

Naast de speciale groei van de plant zijn er meerdere aspecten die Egyptisch katoen onderscheiden van het overige gewone katoen.

De koning van de katoen

Egyptisch katoenen beddengoed en andere producten van zuiver Egyptisch katoen zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Men geloofde immers lange tijd dat katoen gewoon katoen was en dat de ‘draadtelling’ van het katoenweefsel de enige belangrijke factor was bij het kiezen van hoogwaardig bedlinnen. Toch blijkt dit iets anders te liggen, want katoen uit Egypte schijnt toch superieur te zijn aan andere soorten katoen. Het Egyptische katoen heeft niet zonder reden zo’n reputatie opgebouwd. De volgende kenmerken zijn wat Egyptisch katoen onderscheidt van andere natuurlijke vezels: 

  • De lengte van de vezel maakt het mogelijk om de fijnste garens te maken zonder de sterkte van het garen op te offeren.

  • De sterkte van de vezel maakt stoffen steviger en beter bestand tegen stress

  • Het vermogen om vloeistoffen op te nemen maakt stoffen van Egyptisch katoen diepere, helderdere en mooiere kleuren

  • Zijn zachtheid is ongeëvenaard Egyptisch katoen wordt met de hand geplukt, wat de hoogste niveaus van zuiverheid garandeert. Bovendien geeft handmatig plukken geen stress op de vezels, in tegenstelling tot mechanische plukjes, waardoor de vezels recht en intact blijven.

De voordelen van Egyptisch katoen

Veel kopers van katoen denken dat een hoog aantal draden per cm2 de enige graadmeter is voor kwaliteit. Dit is niet waar, de kwaliteit van katoenen beddengoed hangt af van verschillende factoren.

In het geval van Egyptisch gekweekt katoen zijn de draden langer, sterker en dichter bij elkaar dan bij ander gekweekt katoen. Hierdoor is Egyptisch katoen van de hoogst mogelijke kwaliteit, dit in vergelijking met andere katoensoorten. Het voordeel van de langere vezels is dat de duurzaamheid en levensduur van het product verhoogd. 

Verder weerstaat 100% Egyptisch katoenweefsel het pillen van het materiaal na herhaalde wasbeurten, omdat de Egyptische katoenplanten niet veel pluis produceren. In tegenstelling tot andere katoen.

Als het beddengoed op de juiste manier wordt onderhouden, kan het van tientallen jaren mee gaan. Dat is pas kwaliteit! Houd er rekening mee dat het gevoel van beddengoed gemaakt van Egyptisch katoen iets harder is dan ander katoen wanneer het beddengoed nieuw is. Maar net zoals bij een fijne wijn wordt ook Egyptisch katoen beter met de tijd: lakens, kussenslopen en Egyptisch katoen dekbedovertrekken worden alsmaar zachter en zachter.

De draaddichtheid van 100% Egyptisch katoen

Draadtelling werd lang gezien als de enige graadmeter om de kwaliteit van een type katoen te meten. Voor velen zal dit als onbelangrijk klinken, echter is draadtelling een wetenschappelijke term met strikte standaarden. 

Draadntelling staat voor het aantal verweven draden per 2,5cm2. Bij draadtelling wordt zowel in de lengte als in de breedte geteld. Een voorbeeld: 100 draden per 2,5cm in de breedte en 100 draden per 2,5cm in de breedte staat voor een thread count van 200.

Hoe dichter de draaddichtheid, des te zachter en beter is de stof. Een draadtelling van 200tc zorgt voor een mooie kwaliteit, 400tc is een stuk zachter en 600tc is het meest zacht. 

Ook de manier van tellen heeft invloed op de draaddichtheid. Officieel dient alleen het draad als draad geteld te worden, echter tellen sommige producten ook de vezels. Een draad kan uit meerdere vezels bestaan. Hierdoor claimen sommige producenten een extreem hoge draaddichtheid, echter is de werkelijkheid een stuk lager.

Bij Hagatex hanteren we de officiële manier als het neerkomt op draadtelling. Hierdoor ben je verzekerd van de beste kwaliteit Egyptisch katoen.

Hoe behoud je de kwaliteit van Egyptisch katoen?

Nu je weet dat de kwaliteit van Egyptisch katoen niet te evenaren is door andere katoensoorten, is het zaak dat het beddengoed zacht blijft. Zoals eerder geschreven is Egyptisch katoen enorm duurzaam en gaat het lang mee, maar hoe zorg je ervoor dat het al die tijd zacht blijft aanvoelen?

Egyptisch katoen wassen

Bij de aankoop van je producten vind je altijd de wasvoorschriften, maar ook wij begrijpen dat je die naar een aantal jaren niet meer terug kan vinden. Om je beddengoed van Egyptisch katoen optimaal te houden doe je er goed aan om de eerste wasbeurt met koud water en een minimum aan wasmiddel te doen. Deze eerste wasbeurt helpt de draden te fixeren. De volgende drie wasbeurten op 30 graden. Daarna kan je het beddengoed op 60 graden wassen (indien je dat wenst).

Was je beddengoed apart van alle andere was. Door ritsen of knopen kun je het beddengoed beschadigen. Verder kunnen chemicaliën het katoen aantasten. Zorg ervoor dat je zonder chemicaliën zoals chloor, bleekmiddel of wasverzachter wast.

Egyptisch katoen strijken en opbergen

Het strijken van Egyptisch katoen kun je het beste doen als het nog licht vochtig is. Strijk het beddengoed net zo lang totdat het kreukvrij is en hang het beddengoed uit totdat deze volledig droog is. 

Als je een droger gebruikt, schud de lakens dan uit en op lage warmte laten drogen. Als u liever niet strijkt, leg de lakens dan op het bed terwijl ze nog licht vochtig zijn en strijk de kreukels glad.

Nadat het beddengoed geheel droog is, kun je deze het beste strak en netjes opvouwen. 

Bij Hagatex leveren we voornamelijk producten vervaardigd uit 100% hoogwaardig Egyptisch katoen. De artikelen uit ons assortiment worden zelfs in een ultramoderne weverij in Egypte vervaardigd

Bekijk hier ons assortiment bedlinnen. Meer lezen? Lees ook ‘Wat is Lits Jumeaux?, Wat is een goede draaddichtheid voor dekbedovertrek?, maattabel van dekbedovertrek of hoe vaak je beddengoed wassen? Of lees onze andere blogs.

 

#