Dit is waarom Egyptisch katoen zó speciaal is

Bij Hagatex leveren we voornamelijk producten vervaardigd uit 100% hoogwaardig Egyptisch katoen, deze staat bekend als de beste katoensoort ter wereld. De artikelen uit ons assortiment worden zelfs in een ultramoderne weverij in Egypte vervaardigd. Maar waarom is Egyptisch katoen nou zo speciaal en wat maakt dit type materiaal zo populair? Dat vertellen we je natuurlijk graag!

Koning van de katoen

Beddengoed en andere producten van Egyptisch katoen zijn de laatste jaren enorm populair geworden. Men geloofde immers lange tijd dat katoen gewoon katoen was en dat de ‘draadtelling’ van het katoenweefsel de enige belangrijke factor was bij het kiezen van hoogwaardig bedlinnen. Toch blijkt dit iets anders te liggen, want katoen uit Egypte schijnt toch superieur te zijn aan andere soorten katoen. Maar waarom is dit? En produceert Egypte écht betere katoen?

Bekijk hier ons assortiment bedlinnen

Egyptisch katoen heeft niet zonder reden zo’n reputatie opgebouwd. Egyptisch katoen is ‘s werelds beste katoen en de volgende kenmerken zijn wat Egyptisch katoen onderscheidt van andere natuurlijke vezels:

– De lengte van de vezel maakt het mogelijk om de fijnste garens te maken zonder de sterkte van het garen op te offeren
– De sterkte van de vezel maakt stoffen steviger en beter bestand tegen stress
– Het vermogen om vloeistoffen op te nemen maakt stoffen van Egyptisch katoen diepere, helderdere en mooiere kleuren
– Zijn zachtheid is ongeëvenaard

Egyptisch katoen wordt met de hand geplukt, wat de hoogste niveaus van zuiverheid garandeert. Bovendien geeft handmatig plukken geen stress op de vezels – in tegenstelling tot mechanische plukjes – waardoor de vezels recht en intact blijven.

100% Egyptisch katoen

Veel kopers van katoen denken dat een hoog aantal draden per cm2 de enige graadmeter is voor kwaliteit. Dit is niet waar, want in het geval van Egyptisch gekweekt katoen zijn de draden langer, sterker en dichter bij elkaar. Verder weerstaat 100% Egyptisch katoenweefsel het pillen van het materiaal na herhaalde wasbeurten, omdat de katoenplanten die werden gebruikt om het te maken, niet veel pluis produceren, in tegenstelling tot andere katoen. Als het beddengoed op de juiste manier wordt onderhouden, kan het van tientallen jaren mee gaan. Dat is pas kwaliteit!

Houd er rekening mee dat het gevoel van beddengoed gemaakt van Egyptisch katoen iets harder is dan ander katoen wanneer het beddengoed nieuw is. Maar net zoals bij een fijne wijn wordt ook Egyptisch katoen beter met de tijd: dekbedden, lakens en kussenslopen van Egyptisch katoen worden alsmaar zachter en zachter.