We weten allemaal hoe belangrijk het is om ons beddengoed fris en schoon te houden. Het helpt ons niet alleen om beter te slapen, maar het helpt ook de verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Maar hoe vaak moet je je beddengoed eigenlijk wassen? Dat is de vraag die we in deze blogpost gaan beantwoorden.

Een schone slaapkamer door ook je beddengoed te wassen

Als het gaat om het onderhouden van een gezond huis, is het wassen van uw beddengoed een belangrijk onderdeel van de vergelijking. Uw beddengoed is tenslotte een van de meest gebruikte items in je huis. Het is ook een plek waar stof, vuil en andere allergenen zich kunnen ophopen, wat kan leiden tot mogelijke gezondheidsproblemen.

Daarom is het belangrijk om je beddengoed schoon en fris te houden. Maar hoe vaak moet u het wassen? Dat is wat we hier moeten beantwoorden.

Waarom je beddengoed wassen?

Laten we eerst eens kijken waarom u in de eerste plaats uw beddengoed zou moeten wassen.

Ons beddengoed is een van de meest gebruikte items in ons huis, dus het is geen verrassing dat er na verloop van tijd veel vuil, huisstofmijten, dode huidcellen en andere allergenen in ophopen. Als deze allergenen niet worden weggespoeld, kunnen ze gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals astma, allergieën en andere ademhalingsproblemen. Wie allergisch is voor huisstof en huisstofmijten is het nog belangrijker dat u vaak uw beddengoed wast.

Om nog maar te zwijgen, het zweet, het vuil, cosmetische restjes, make-up en de oliën die uw lichaam produceert, kunnen zich na verloop van tijd ook ophopen in uw beddengoed. Als u het niet regelmatig wast, kan dit leiden tot nare luchtjes en zelfs vlekken.

Eenvoudig gezegd helpt het regelmatig wassen van lakens en beddengoed u om uw huis schoon en gezond te houden. Zorg daarom voor een hygiënische slaapkamer en reinig je dekbed, kussens en matras regelmatig. 

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Nu we weten waarom u uw beddengoed zou moeten wassen, laten we het hebben over hoe vaak u uw dekbed moet verschonen.

De algemene vuistregel is om uw beddengoed eens in de twee weken te wassen. Dit helpt ervoor te zorgen dat uw beddengoed vrij is van vuil, stof en andere allergenen.

Dit is echter geen vaste regel. Afhankelijk van uw levensstijl en gewoonten, kan het zijn dat u uw beddengoed vaker of minder vaak moet wassen. Als u bijvoorbeeld de neiging heeft om ‘s nachts veel te zweten, wilt u misschien uw lakens vaker wassen. Of, als u een huisdiereneigenaar bent, zult u waarschijnlijk uw beddengoed vaker moeten wassen om ervoor te zorgen dat huidschilfers van huisdieren zich niet ophopen.

Het antwoord is: zo vaak als nodig is. Afhankelijk van uw levensstijl en gewoonten, kan het zijn dat u uw beddengoed vaker of minder vaak moet wassen. Wel raden we u aan om uw dekbedovertrek, kussenslopen en hoeslaken iedere week te verschonen. Een molton en moltonkussenhoes kunt u tweewekelijks verschonen. Wie wilt er nou geen frisse lakens?

De sleutel is om aandacht te besteden aan uw beddengoed en te bepalen wanneer het moet worden gewassen. 

Tips voor het wassen van beddengoed

Nu u weet hoe vaak je je beddengoed moet wassen, laten we het hebben over hoe u dat moet doen. Hier zijn een paar tips voor het wassen van je vuile lakens:

Lees voordat u gaat wassen goed het label met de wasvoorschriften. Een donzen dekbed moet u anders wassen dan een synthetisch dekbed.

  • Gebruik de juiste temperatuur – Gebruik de juiste watertemperatuur voor uw beddengoed. Over het algemeen is heet water of warm water het beste voor het wassen van bijvoorbeeld katoenen lakens, omdat dit helpt om vuil en stof te verwijderen. Was u beddengoed op 60 graden, dat is de minimale temperatuur die alle huisstofmijten, andere beestjes, schimmels en bacteriën doodt. Dit verlaagt tevens de kans op allergische reacties door huisstofmijten.
  • Gebruik het juiste wasmiddel en/of wasverzachter – Zorg ervoor dat u het juiste wasmiddel gebruikt voor uw beddengoed. Over het algemeen is een zacht wasmiddel het beste en behoudt het de kwaliteit van witte lakens.
  • Gebruik het juiste programma – Zorg ervoor dat u het juiste programma gebruikt voor uw beddengoed. Als je bijvoorbeeld een delicate stof hebt, wil je misschien een fijnewasprogramma gebruiken.
  • In de lucht drogen – Probeer indien mogelijk uw beddengoed aan de lucht te laten drogen. Dit helpt de stof te behouden en krimpt niet.

Uw kussen en dekbed hoeft u minder vaak te wassen dan uw lakens, namelijk: drie keer per jaar. Het is wel aan te raden om het kussen en dekbed regelmatig te laten luchten.

Met deze tips kunt u uw beddengoed schoon en fris houden. Bekijk onze verschillende dekbedovertrekken, zoals Egyptisch katoen dekbedovertrek, satijn dekbedovertrek en percale dekbedovertrek. Lees ook onze andere blogs.

#