Bij het kiezen van het juiste beddengoed voor uw huis of hotel, is het cruciaal om rekening te houden met meerdere factoren. Een van de belangrijkste factoren is het begrijpen van het belang van draaddichtheid en alle verschillende soorten katoen. Lees alles over draaddichtheid voor het beste beddengoed voor uzelf, uw gezin of uw hotelgasten!

Wat is een draaddichtheid (thread count)?

Het aantal draden (draadtelling) is een maat voor de fijnheid van een stof zoals beddengoed of handdoeken. In principe is het een maat voor hoe dicht het materiaal geweven is.

Dit wordt berekend door het aantal draden in de lengte en breedte binnen een bepaald gebied bij elkaar op te tellen. Bijvoorbeeld, een katoenen laken met 200 kettingdraden en 200 inslagdraden in een vierkante inch stof zou een draaddichtheid van 400 hebben.

Inzicht in het aantal draden bij het kiezen van lakens helpt bijvoorbeeld om een betere keuze te maken, omdat het een indicator is voor de zachtheid van de stof en de algehele kwaliteit.

Is het aantal draden belangrijk bij het kiezen van lakens?

Bij het kiezen van de juiste lakens is het steeds belangrijker om de betekenis van het aantal draden (draadtelling) te begrijpen. Een lager aantal draden betekent namelijk dat de stof losjes of te dik geweven is, waardoor de lakens ruwer aanvoelen. Anderzijds zou een hoger aantal draden zachter moeten aanvoelen. Daarom adviseren wij u om meer te weten te komen over het aantal draden, zodat u de juiste lakens voor u kunt kiezen.

Is een hogere draadtelling beter?

Lakens met een hogere draaddichtheid zijn meestal duurder en worden ook aangeprezen als van hogere kwaliteit. Een hoger aantal draden kan duiden op een hogere kwaliteit, maar dat is niet altijd het geval.

Kwaliteitslakens met een draadtelling van bijvoorbeeld 400 kunnen beter aanvoelen dan een andere set lakens met een draadtelling van 200. Naast het aantal draden is het echter ook belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit van het gebruikte garen en het weefsel. Hoe dan ook, het meest redelijke aantal draden om op te letten is 200 tot 600.

Een hogere draaddichtheid zegt iets over de zachtheid als de kwaliteit, maar is niet de enige factor die van invloed is op de kwaliteit van een dekbedovertrek. Als we het over beddengoed hebben, zijn er vier belangrijke factoren die iets zeggen over de kwaliteit, namelijk:

 1. Lengte van de katoenvezel
 2. Het aantal lagen
 3. Het aantal draden (thread count)
 4. De weving van de draden

Er bestaan twee verschillende soorten vezels, namelijk korte en lange vezels. De langere vezels zorgen voor een sterkere draad. Een sterkere draad zorgt voor duurzaamheid en een betere kwaliteit. Deze kwaliteit zie je terug in de praktijk, het dekbed gaat niet pluizen en slijt minder snel.

Wat is de beste draaddichtheid voor lakens?

De beste lakens hebben meestal een thread count oftewel draaddichtheid tussen 200 en 400. Draadgetallen lager dan 180 hebben de neiging een ruwere textuur te behouden. Het aantal draden hoger dan 400 bestaat zeker, maar sommige websites kunnen een opgeblazen getal gebruiken als marketingtactiek om hun product voor een hogere prijs te verkopen, dus we adviseren voorzichtig te zijn met het kiezen van producten zoals lakens of dekbedovertrekken en niet te gaan voor een superhoge thread count.

Dit zijn enkele basis bereiken van thread count, die fabrikanten doorgaans gebruiken voor lakens van verschillende materialen:

 • Katoenen lakens: 200-400
 • Egyptisch katoen: 300-400
 • Percale lakens: 200-400
 • Satijnen lakens: 300-600
 • Bamboe: 300-500
 • Linnen: 80-140

Een belangrijke opmerking is dat veel andere materialen het aantal draden niet als maatstaf gebruiken. Enkele daarvan zijn zijde, microvezel, flanel en jersey.

Hoe kiest u de juiste lakens?

Bij het kiezen van de juiste lakens voor u moet u rekening houden met drie belangrijke factoren:

 • Draadgetal: katoenen lakens met een draadgetal tussen 200 en 400 zijn een perfecte keuze als het gaat om de keuze van beddengoed. Lakens met een thread count lager of hoger kunnen te ruw of te zacht zijn naar uw smaak.
 • Stofopbouw: de belangrijkste soorten katoen zijn percale en satijnbinding. De manier waarop een percale laken wordt gemaakt is door gebruik te maken van een eendraad-over-draad techniek (100 verticale draden en 100 horizontale draden). Percale lakens voelen fris en mat aan en zijn zeer luchtdoorlatend. De satijnbinding daarentegen is een techniek met vier draden over één draad en voelt gladder aan, waarbij een maximale hoeveelheid draad wordt gebruikt.
 • Vezelgehalte: de garens van de hoogste kwaliteit worden gemaakt van eersteklas katoensoorten met een langer thread count. Hierdoor blijven de draden vlakker en gladder, waardoor de hele stof zachter en duurzamer wordt. Daarom wordt een Egyptisch katoen dekbedovertrek als luxueus beschouwd, het heeft langere vezels.

Wat zijn de belangrijkste soorten geweven stof?

Zoals gezegd kunnen geweven lakens worden gemaakt van verschillende soorten materialen zoals bamboe, linnen en katoen. Afhankelijk van het soort materiaal zijn er drie hoofdsoorten weefsels:

 • Percale: één draad boven en één draad onder het weefsel.
 • Satijn: één draad onder en drie of vier draden over het weefsel.
 • Keperbinding: diagonale parallelle ribbels gemaakt door de inslagdraad over een of meer kettingdraden te halen en vervolgens onder twee of meer kettingdraden door te halen.

Welke draaddichtheid kiest u?

Kortom, wanneer u luxe lakens probeert te kopen, is het van cruciaal belang dat u goed begrijpt hoe belangrijk het aantal draden is bij het kiezen van het juiste beddengoed voor uzelf, uw gezinsleden of uw hotelgasten. Rekening houden met factoren zoals het aantal draden, verschillende soorten stoffen en materialen is noodzakelijk om het meeste uit uw aankoop te halen! Lees ook de maattabel van een dekbedovertrek.

#